Gaatjes zetten bij kinderen is niet niks en er zijn zoveel meningen. Het staat natuurlijk hartstikke lief, zo’n baby met van die kleine kinderoorbellen. Maar vanaf wanneer kun je dat het beste oorbellen laten schieten en – niet onbelangrijk – is het niet zielig of gevaarlijk voor zo’n kleintje?
VANAF WELKE LEEFTIJD MAG JE OORBELLEN SCHIETEN?
Een ieder zijn menig is er weer anders in en niet iedereen vindt dat je ‘zomaar’ gaatjes mag prikken in de oren van een kindje dat daar nog geen toestemming voor kan geven. In Nederland is er géén minimum leeftijd waarop gaatjes in oren geprikt mogen worden bij kleintjes. Je mág je baby dus gewoon oorbellen geven. U als ouders hebt hier het laatste woord in bent zelf verantwoordelijk voor uw kind en de stappen die u hiermee doet. Wij zetten gaatjes vanaf ongeveer een half jaar. Wel is het handig dat je op zo’n jonge leeftijd “hulp” meeneemt. Een klein kind wil nog wel eens draaien op schoot en omdat wij “stereo”-zetten, dus 2 tegelijk, is het wel nodig dat het kind écht goed stil zit. Het zou jammer zijn als de gaatjes scheef zitten doordat het tóch te veel beweegt tijdens het gaatjes zetten.
ZIELIG OF NIET?
In veel culturen is het heel normaal wanneer een baby van enkele maanden al oorbelletjes draagt. En ook in Nederland gebeurt het steeds vaker. Maar niet iedereen denkt daar het zelfde over. De overweging die je kunt maken is: bepaal ik het voor mijn kind, of laat ik deze later zelf beslissen? Hou wel goed voor ogen dat als je heel vroeg de gaatjes zet, de oorlelletjes nog volop gaan ontwikkelen en je dus nooit kan weten waar het gaatje, straks als het kind 15 jaar is, uit gaat komen.
Lees meer over de wettelijke regels in Nederland rondom piercings en leeftijdsgrens.
U WILT GAATJES LATEN ZETTEN?
Gaatjes in oren laten maken moet natuurlijk professioneel en hygiënisch gebeuren. Hier hebben wij de juiste middelen voor. Bij Kaptijn Juweliers in Emmeloord, Kampen en op Urk zetten we de gaatje stereo, dus 2 tegelijk. Dit gebeurt dan door 2 van onze medewerksters. Dat is handig als je verwacht dat je kindje na de eerste prik tóch niet meer durft. Een afspraak maken is niet echt nodig, maar het heeft de voorkeur hier een doordeweekse dag voor uit te kiezen. De vrijdagavond en zaterdag zijn vaak drukkere dagen in de winkels waardoor uw kind zich extra gestrest kan gaan voelen met al die ogen op zich gericht.
HOE WERKT HET GAATJES SCHIETEN?
Eerst worden de oorlellen ontsmet en plaatsen we met een jodiumstift een stip op de plek waar het gaatje moet komen. Zo kunnen we bekijken of de plek goed is om de gaatjes te zetten. Uiteraard pas nadat uzelf óók goedkeuring heeft gegeven worden de oorbelletjes door middel van een apparaatje door het oor heen gedrukt. Het gaat allemaal heel snel. In het begin zal de oorbel wat branderig aanvoelen, maar dat verdwijnt snel.
HOE VERZORG JE PAS GEPRIKTE GAATJES?
Ontsmetten is het advies. Draaien wordt ook wel eens gezegd, maar daar verschillen de meningen nogal over. Persoonlijk ben ik van mening dat je vingers vaak een bron van bacteriën zijn en je dus zo weinig mogelijk aan de oorbelletjes moet zitten. Het is natuurlijk een open wondje en daardoor is het extra gevoelig voor infectie. Maar de waarheid zal wel ergens in de midden liggen. Het ontsmetten doe je met wat druppels Sterilon. Dat prikt wel even, maar na een paar dagen voel je er steeds minder van. Je moet de oorlellen de eerste weken na het zetten extra goed schoonhouden.
Een even belangrijk punt is: druk de gaatjes niet te stijf aan. Bij het zetten ervan blijft er altijd automatisch iets ruimte aanwezig omdat de oorlel nog iets kan zwellen. Druk de vleugels dus niet strak. Ook in een later stadium is het gevaar van te strak aandrukken altijd aanwezig. Als je hem te strak aandrukt kan dus de oorbel of poussette in het oor groeien. En geloof me, dit is niet prettig en zal dan door een arts “opgelost” moeten gaan worden.
HOE BEREID IK MIJN KIND VOOR?
Als je kindje nog een baby is, dan is er natuurlijk weinig voor te bereiden. Wel is het aan te raden dat je kindje wakker is, want anders schrikken ze zich natuurlijk helemaal een hoedje.
Is je kindje wat groter, dan is het verstandig om uit te leggen wat er gaat gebeuren. Praat echter niet teveel over schieten, prikken en welke negatief klinkende termen dan ook. Je kan nl. beter praten over het zetten van oorbelletjes. Ze hebben dan vooraf minder kans op slapeloze nachten.
Natuurlijk is het even een prikje wat het kind zal ervaren. Logisch eigenlijk toch? Het kind kan dus best even gaan huilen na het zetten van de gaatjes, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Is het kind echter al iets ouder en durft ze tóch niet helemaal? Ga dan niet pushen omdat mama het toch zo leuk vindt. Dit zorgt nl. vaak voor taferelen in de winkel die niet echt wenselijk zijn. Huilende kinderen i.c.m. met gestreste ouders zijn voor ons en uw medeklant niet de meest gewenste combi. Als het kind dus niet wil, laat ze dan op een latere leeftijd zélf aangeven wanneer ze wél wil.
WAT KOST HET OM OORBELLEN TE PRIKKEN?
De prijs voor het zetten van gaatjes begint bij €30,- en loopt op tot pakweg €69,-. Bij de prijs is het eerste setje oorbellen inbegrepen. Tegenwoordig zijn er al héle leuke oorbelletjes zoals steentjes, bloemetjes, vormpjes enzovoort. De keus is dus zéker niet meer het gewone standaard staal of vergulde balletje wat vroeger de enige optie was.
WANNEER MOGEN DE ZWEERKNOPJES ERUIT?
Hoe langer je de zweerknopjes in laat, hoe beter het gaatje kan helen. De zweerknopjes laat je minstens 6-8 weken in. Vroeger waren het van die simpele ijzeren balletjes die helemaal niet mooi waren om te zien. Je wilde het liefst zo snel mogelijke mooie oorbellen in. Maar tegenwoordig zijn de oorbelletjes die we in de oren schieten al heel leuk op zich. Na die 6-8 weken adviseren we, als je dus wilt wisselen, dit direct te doen. Dus, zweerknopje eruit? Dan direct de andere oorbel erin. Dit om te voorkomen dat het gaatje alsnóg dicht zal gaan, een vers gaatje is hier nl. extra gevoelig voor. Eventueel kun je op het nieuwe oorbelletje een klein beetje zalf of vaseline doen. Hierdoor glijdt het makkelijker door het nieuwe gaatje heen. Druk niet door als je weerstand voelt. Je kan hier je nieuwe gaatje makkelijk door beschadigen zodat je misschien wel helemaal opnieuw moet gaan beginnen. Niet onbelangrijk: ga vooral in het begin geen onedele of nikkelhoudende oorbellen dragen. Immers, je gaatjes zijn nog erg gevoelig voor alles wat allergische reacties op kan wekken.
WAT MOET JE DOEN ALS DE OORLELLEN GAAN ZWEREN?
Gaan de oorlellen, ondanks de goede verzorging tóch zweren en zijn de oorlellen ontstoken? Laat de oorbellen in eerste instantie – als dat kan – wel in het oor zitten, anders groeien de gaatjes dicht. Een oorlelontsteking is in principe niet ernstig, maar heeft wel zorg nodig. Dep het ontstoken gaatje met alcohol om de oorlel te ontsmetten. Wanneer de ontsteking zich uitbreidt rondom het oor en/of er koorts optreedt, dan is het aan te raden om naar de huisarts te gaan.
MAG JE ZWEMMEN MET OORBELLEN?
Hoewel ook hier de meningen verdeeld over zijn, zwemmen veel kinderen gewoon met pas geprikte oorbellen. Vaak kan het dus, maar ook zwembadwater is niet altijd even vrij van bacteriën. Houd dus wel in de gaten hoe de oren reageren op het zwembadwater. Als je ziet dat het extra rood wordt of dat je dochter er echt last van heeft, dan kan je altijd anders beslissen. Na het zwemmen direct extra desinfecteren en eventueel de volgende keer met een badmuts zwemmen. Al kun je nooit helemaal voorkomen dat er geen enkele druppel water op de oorlel komt.